Overig onderhoud

Naast het stemmen van uw piano is er weinig onderhoud nodig. Maar zo eens in de 10 jaar verdient het instrument een extra onderhoudsbeurt: het mechaniek wordt gereinigd en opnieuw afgeregeld. Dit voorkomt dat uw piano te zwaar, ongelijkmatig of niet meer goed repeterend speelt. Na deze onderhoudsbeurt van circa 3 uur speelt en klinkt uw instrument weer zoals het hoort. Het voorkomt kostbare reparaties en verlengt de levensduur van uw piano. Een onderhoudsbeurt kost ongeveer €150,-.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat u zelf moet controleren is de vochtigheidsgraad in de ruimte waar uw piano staat. Dit doet u met een goede, geijkte haar-hygrometer. Deze kost € 30,-. In periodes dat de vochtigheidsgraad minder dan 50% is kan een hydroceel unit (bevochtigingsbuis) in de piano voorkomen dat uw instrument te snel ontstemt, onderdelen krimpen en uitdrogen of dat de zangbodem scheurt. Een hydroceel kost € 50,-.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERARepareren

Kleine reparaties of mankementen zoals een vastzittende toets of een piepend pedaal worden vaak kosteloos bij de stembeurt verholpen. Neemt een reparatie meer tijd en/of materiaal in beslag worden de kosten van tevoren ingeschat.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAReviseren Soms heeft een instrument door bijvoorbeeld zijn leeftijd of door achterstallig onderhoud extra aandacht nodig: de piano speelt ongelijkmatig, te zwaar of te licht en de klank is te scherp of te dof. Ik maak eerst een taxatie. Dan weet u de waarde van de piano in de huidige staat, de kosten van de revisie, de nog te verwachten levensduur en de waarde van het instrument na de revisie. Een kleine revisie maakt een groot verschil: alle functies van de piano zoals het klavier, mechaniek en pedalen worden op elkaar afgeregeld. Dan worden alle draai- en raakpunten van het binnenwerk met de juiste (smeer)middelen behandeld.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Als laatste wordt de klank verbeterd door het afstellen en bewerken van de hamerkoppen, het zogenaamde intoneren. Hierna speelt en klinkt uw instrument weer optimaal. De kosten van deze revisie liggen tussen de € 250,- en € 450,- incl. materiaal.

Als er meer schade is aan het binnenwerk of aan de buitenkant van uw instrument moet de piano soms geheel of gedeeltelijk mee naar mijn werkplaats. De kosten hiervan worden van tevoren bepaald.